جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ جمعه ۲۱ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    در زمینه فقه / مناسک حج / اعمال حج تمتع
    احکام متفرّقه و تذکّرات اخلاقي

    مسئله681: کسي که مي‌خواهد حجِّ واجب به‌ جا آورد، واجب است احکام آن را بیاموزد و یا تحت نظر افرادی که احکام را می‌‌دانند حجِّ خود را به صورت صحیح انجام دهد و اعمال آن را به پایان رساند.

    مسئله682: مستحبّ مؤکّد است که نمازهای پنجگانه در مسجدالحرام و مسجدالنّبی«صلی الله علیه و آله و سلم» خوانده شود و سزاوار نیست مؤمنین فضیلت نماز در این دو مسجد را از دست بدهند.

    مسئله683: شرکت در نماز جماعت اهل سنّت که در حرمین شریفین برگزار می‌شود، مستحبّ است و زائرین گرامی باید نماز را به همان صورتی که آنان می‌خوانند، بخوانند. ولی اکتفا کردن به آن نماز صحیح نیست و باید اعاده کنند. 

    مسئله684: هنگام اقامۀ نماز جماعت مسجدالحرام و مسجدالنّبی«صلی الله علیه و آله و سلم» خروج از این دو مسجد جایز نیست. همچنین سزاوار نیست زائرین، هنگام نماز جماعت در بازار بوده یا مشغول کار دیگری غیر از نماز جماعت باشند.

    مسئله685: سجده بر انواع سنگها که در مسجدالحرام و مسجدالنّبی«صلی الله علیه و آله و سلم» به کار رفته است، صحیح می‌باشد.

    مسئله686: استفاده از مهر، بادبزن، حصیر و کاغذ و نظائر آن برای سجده در مسجدالحرام و مسجدالنّبی«صلی الله علیه و آله و سلم» موجب انگشت‌نما شدن و وهن شیعه می‌شود و جایز نیست.

    مسئله687: برداشتن قرآن و دیگر اشیاء از مسجدالحرام و مسجدالنبی«صلی الله علیه و آله و سلم» جایز نیست و ضمان‌آور می‌باشد.

    مسئله688: برداشتن سنگ از صفا و مروه جایز نیست و به طور کلی برداشتن هر شیئی که بدون اجازه، از آن دو مسجد و یا سایر مکانهای مکّه و مدینه برداشته شود، موجب ضمان است.

    مسئله689:انجام هر عملی که موجب وهن شیعه و بی‌احترامی به پیشوایان دین و شیعیان می‌شود، جایز نیست؛ بنابراین زائران باید از کارهایی نظیر دست‌ کشیدن و بوسیدن درب‌های حرم‌ها، ضریح پیامبر«صلی الله علیه و آله و سلم» و نرده‌های بقیع و یا نماز خواندن در قبرستان‌های بقیع و ابوطالب و نیز برداشتن خاک از بقیع یا سایر اماکن‌ و اعمالی از این قبیل جدّاً پرهیز نمایند.

    مسئله690: زائران ایرانی خانه خدا باید از نظر اخلاقی نمونه باشند و موجب اعتلای آبروی تشیّع و جمهوری اسلامی گردند. بنابراین لازم است با یکدیگر و نیز با سایر مسلمانان رفتاری همراه با گذشت، ایثار و فداکاری داشته باشند و عطوفت و مهربانی در میان آنان حکمفرما باشد.

    مسئله691: رعایت پوشش اسلامی و اخلاقی برای زن و مرد لازم و ضروری است. مخصوصاً زن‌ها باید با چادر مشکی و روگرفته باشند. و تماس آن‌ها با نامحرم به اندازه متعارف باشد.

    مسئله692: رطوبت‌هایی که در اثر شستشوی کف مسجدالحرام یا مسجدالنّبی«صلی الله علیه و آله و سلم» ایجاد می‌شود، محکوم به طهارت است و اجتناب از آن‌ها لازم نیست.

    مسئله693: روزۀ مستحبّی مسافر صحیح است و نیاز به قصد ده روز ندارد. بنابراین کسی که در مکّه یا در مدینه حضور دارد، می‌تواند بدون قصد و نذر و... روزۀ مستحبّی بگیرد، هرچند روزۀ قضا بر عهده داشته باشد.

    مسئله694: حجّ و عمره باید برای رضای خداوند متعال به‌جا آورده شود و اگر جنبۀ تفریحی پیدا کند یا تکرار آن از شأن زائر بالاتر باشد، حقیقتِ عبادیِ خود را از دست می‌دهد. و شایسته است مؤمنین به‌جای حجِّ مستحبّي متعدّد يا عمره‌های مکرّر، از دیگران دستگیری کنند.

    مسئله695: در راه رفت و برگشت سفر حجّ و عمره و در هواپیما، اگر وقت نماز واجب تنگ باشد، زائرین می‌توانند به همان صورتی که در صندلی نشسته‌اند، نماز خود را بخوانند و رعایت قبله و سایر موارد لازم نیست. بلکه اگر مسؤولین هواپیما اجازه ندهند، قبله‌یابی، ایستادن و... جایز نیست.

    مسئله696: زائران می‌توانند نماز خود را در همۀ شهر جدید و قدیم مکّه و مدینه و مکان‌هایی که بعداً به این شهرها افزوده میشود، تمام بخوانند، بلکه تمام خواندن افضل است.

    مسئله697: حدودي که عامّه براي عرفات، مشعر، مني و مسلخ و مانند اينها تعيين کرده‌اند، يا روزهايي که به عنوان عرفه يا عيد قربان اعلام مي‌کنند، کفايت مي‌کند و لازم نيست شيعيان در اين امور تحقيق کنند و نبايد به شک يا گمان خود اعتنا نمايند بلکه اگر بر فرض نادر يقين به خلاف پيدا کنند نيز همان حدود و ايّام کفايت مي‌کند.

     

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365